30 januari 2021 
2 min. leestijd

Wat kun je verwachten op een lesdag voor BE rijbewijs

Wat kun je verwachten op een lesdag voor BE rijbewijs

Wat wordt er op de lesdag behandeld.

Je komt op de afgesproken tijd en plaats. ( meestal bij het CBR examenplaats ).

Wat moet je meenemen op deze dag?

Een geldige legitimatie, ( geldig rijbewijs is voldoende )

De oproep voor het examen. ( is niet direct meer nodig )

Wat wordt er behandeld op deze dag.

  • Als eerste neem je plaats achter het stuur en zet je de instellingen van de stoel en spiegels goed.
  • De instructeur vraagt wat informatie waarbij hij zijn lesstof kan aansluiten en daarna geeft de instructeur je uitleg wat er die dag behandeld gaat worden.
  • Een auto met aanhanger is langer, vaak breder en hoger maar ook trager met optrekken en ook heb je minder overzicht. Dus heel belangrijk is een juist kijkgedrag.
  • Een aangepaste snelheid bij het naderen van kruisingen, zijstraten, en rotondes. Als men met een aangepaste snelheid aan komt rijden is er meer        gelegenheid om de situatie te overzien en een juiste beslissing te nemen.
  • Op een juiste manier omgaan met kwetsbare weggebruikers zoals voetgangers, fietsers en bromfietsers. ( b.v. bij het inhalen een juist kijkgedrag en voldoende zijdelingse afstand houden en wanneer dat niet lukt erachter blijven tot er wel een gelegenheid is.
  • Goed opletten op overstekende voetgangers bij het afslaan een bij naderen van een V.O.P. ( Daar wordt in de praktijk nog al eens makkelijk mee omgegaan ).
  • Goed letten op de borden i.v.m de voorrang en b.v. 30 km zones. ( In 30 km zones heb je vaak te maken met gelijkwaardige kruisingen, dus voorrang aan alle bestuurders van rechts ).
  • De juiste plaats op de weg en in de bochten i.v.m. inloop en uitzwaai van de aanhangwagen en daarbij ook weer een juist kijkgedrag ( inloop en uitwaai aanhanger ).
  • Op een juiste manier het af en aankoppelen van de aanhanger: Het afkoppelen, als eerste de handrem erop, daarna kabels los en als laatste steunwiel naar beneden draaien. Het aankoppelen,  als eerste steunwiel omhoog draaien totdat de koppeling over de kogel klikt, daarna controleren of hij goed vast zit, te zien aan het pijltje of groene knopje maar nog extra controleren d.m.v. het wiel naar boven te draaien en kijken of de auto iets mee naar boven komt. Daarna kabels vast, losbreekremkabel en stroomkabel en als laatste de handrem eraf. Na het aankoppelen nog een algemene controle over verschillende punten van de aanhangwagen.
  • Het op een juiste manier uitvoeren van de bijzondere verrichtingen.
  • Het achteruit rijden over een bepaalde afstand met daarbij op een juiste manier en op tijd corrigeren van de combinatie
  • Achteruit een bocht maken, meestal over de linkerkant omdat je daarbij een beter overzicht hebt.
  • Achteruit naar een garage, inrit of laadperron.

Er wordt nog een kleine pauze gehouden en tijdens deze pauze worden de papieren van de auto en aanhangwagen doorgenomen omdat men daar wat vragen over krijgt. Tijdens deze bevraging heb je deze papieren voor je liggen dus de meeste vragen zijn af te lezen.

Er is geen apart theorie examen voor nodig.

Het totale examen duurt ongeveer 45 a 50 minuten. Bevraging, naar de combinatie toe lopen, ogen test, aankoppelen, controle punten en controle verlichting, daarna de praktijk rit die ongeveer 30 a 40 minuten duurt.

Na de examenrit krijg je gelijk de uitslag en motivatie.

Wanneer je geslaagd bent kun je een afspraak maken bij de gemeente voor het aanvragen van je rijbewijs.

Tot zover deze uitleg, wil je meer weten, kijk op https://rijbewijs-be.nl/aanhanger-rijbewijs/

Vriendelijke groet, Ludo Jansen

rijbewijs-be.nl

 

Over de schrijver
Reactie plaatsen